Weeën

Je baarmoeder gaat zich de laatste maanden van je zwangerschap al wat voorbereiden op de bevalling door samentrekkingen. Je buik voelt gespannen aan en dit kan soms een vervelend gevoel geven. Deze samentrekkingen noemen we ook wel oefenweeën of voorweeën. Dit zegt niets over wanneer je gaat bevallen. Dit geeft geen ontsluiting, maar is voor het oefenen van de baarmoeder en weker worden van de baarmoedermond. Rust nemen, warm bad, douche of kruik kan het vervelende gevoel wat verzachten. Tevens kan vanaf 32 weken het hoofdje van het kindje gaan indalen. Dit kan gepaard gaan met menstruatieachtige krampen of steken soms zelfs uitstralend naar je vagina of bovenbenen.

In de weken voor de bevalling kan je de slijmprop verliezen. Dit kan in een keer een flinke slijmprop (taai) zijn, maar soms zijn het slierten slijm. Soms zit er wat bloedverlies bij. Dit is normaal en je hoeft ons hier ook niet voor te bellen. Het wil ook niet zeggen dat de bevalling gaat beginnen, het kan zelfs nog een paar weken duren.

Soms gebeurt het dat je al regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder hebt en dat dit na een tijdje toch weer stopt. Dit gebeurt wat vaker als je niet van je eerste kindje zwanger bent, maar kan ook bij een eerste kindje gebeuren. Deze samentrekkingen worden weleens verward met echte ontsluiting weeën. We noemen dit een valse start. Warmte en rust kunnen wat verlichting geven. Het is hierna gewoon weer afwachten.

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeen. Meestal zetten de weeen rustig in, bijvoorbeeld iedere 10 minuten en duurt elke wee 30 seconden. In de loop van de tijd komen de weeen steeds korter op elkaar en worden ze krachtiger.

Een wee herken je zondermeer; zolang je nog twijfelt, heb je in ieder geval nog geen goede wee. Hoe krachtiger de weeën worden, hoe moeilijker het wordt om ze op te vangen.Verander daarom regelmatig van houding, hou jezelf lekker warm met bijvoorbeeld een lange douche of een warm bad.

Een ontsluitingswee voelt als een heftige kramp die opkomt en weer afzakt. De spieren van de baarmoeder trekken dan als één geheel samen. Ontsluitingsweeën komen met regelmaat om de 3 – 5 minuten en duren minimaal 1 minuut. Dit in tegenstelling tot een oefenwee die vaak kort zijn qua duur en onregelmatig komen. Weeën kun je voelen in je buik, je rug of in je benen. Naarmate de bevalling vordert zullen de weeën krachtiger worden. Dit is nodig om ontsluiting te krijgen. Je hebt 10 cm ontsluiting nodig voordat je mag gaan persen. Dit noemen we volledige ontsluiting. De ontsluitingsfase duurt bij een eerste kindje gemiddeld 8 tot 12 uur. Bij volgende kindjes gaat dit vaak wat sneller, omdat de baarmoedermond al wat soepeler is door een eerdere bevalling.

Beval je voor het eerst: bel ons als je twee uur lang iedere 4-5 minuten een wee hebt die een minuut of langer duurt.

Vanaf de tweede bevalling geldt: bel als je een uur lang iedere 4-5 minuten een wee hebt die een  minuut of langer aanhoudt.

Als je het gevoel hebt dat je ons eerder nodig hebt, bel ons dan gerust.

Over het algemeen kun je er van uit gaan dat wanneer je ons belt als bovenstaand voor jou van toepassing is, je ruimschoots op tijd belt. Gemiddeld zul je dan 2 centimeter ontsluiting hebben. Omdat je ontsluiting krijgt doordat je baarmoedermond opengaat, is het normaal om wat bloed te verliezen als je weeen hebt.