Wat kun je van ons verwachten bij de bevalling?

Naast de praktische informatie die je elders leest over wanneer je ons moet bellen, is het goed om te weten wat je van ons kunt verwachten bij de bevalling.

In de zwangerschap heb je ons gezien en hebben we controles bij je gedaan. Maar als jullie ons bellen tijdens de bevalling; wat doen we dan?

Als je ons belt met twee uur goede weeën, komen we naar je huis binnen uiterlijk 30 minuten.

Bij jou aangekomen meten we je bloeddruk en voelen aan je buik, luisteren naar het hartje en voelen we meestal naar de ontsluiting.

Meestal zul je zo’n 1-2 centimeter ontsluiting hebben als het je eerste baby is.

Lees meer

Over het algemeen zijn de weeën in dit stadium nog goed op te vangen. We spreken dan meestal af om ongeveer 2-3 later terug te komen en opnieuw te voelen naar de ontsluiting. Normaal gesproken bij 4-5 centimeter ontsluiting blijven we bij je thuis en bellen de kraamzorg voor een thuisbevalling, of gaan we samen naar het ziekenhuis voor een poliklinische bevalling.

Is het niet  je eerste kind, gaat de bevalling vaak wat sneller, en is er vaak de eerste keer dat we komen al genoeg ontsluiting voor ons om bij je te blijven.

Iedere 2-3 uur controleren we of de ontsluiting opschiet, want dat betekent dat de weeën effectief zijn. Regelmatig luisteren we naar het hartje van de baby. We zijn bij jou om te helpen met het opvangen van de weeën.

We verwachten bij goede weeën ieder uur een centimeter meer ontsluiting. Is het minder dan dat, noem je dat onvoldoende vordering en kunnen we soms de vliezen breken om de ontsluiting te versnellen. Soms is het nodig om de gynaecoloog te vragen de bevalling over te nemen omdat de weeën sterker gemaakt moeten worden.

Soms ervaar je de pijn als te heftig om vol te houden en is pijnstilling noodzakelijk. Ook daar is de gynaecoloog voor nodig.

Jij bent daarin de baas. Afhankelijk van hoever de ontsluiting is zijn er verschillende opties en soms is de pijn juist zo hevig omdat je bijna kunt gaan persen!

Tijdens de ontsluiting is het dus belangrijk dat er vooruitgang is.

Dit geldt ook bij het persen.

Tijdens het persen helpen we je bij het vinden van een goede houding, een kruk hebben we ook thuis bij ons. Na iedere wee luisteren we naar de baby.

Als de baby er eenmaal is, gaat die in principe meteen bij jou op de borst en wordt afgedroogd. Wij gaan aan de slag met de nageboorte.

Die komt meestal na 20 minuten.

Als de navelstreng is uitgeklopt, knipt vader deze door.

Dan kijken we of je gehecht moet worden. Is dit zo, geven we je een lokale verdoving en hechten we je.

Als je en beetje bijgekomen bent en de baby misschien al heeft gedronken aan de borst, kijken we jullie kindje na en kleden we je kindje aan.

Communicatie met jullie over wat we aan het doen zijn, is heel belangrijk. Soms had je bedacht om thuis te bevallen, maar gaat het zo langzaam dat we aanraden om naar het ziekenhuis te gaan en andersom kan het zijn dat jullie niet thuis wilden, maar dat het zo snel ging dat je toch thuis bleef. Of jullie veranderden van gedachten. Het is allemaal goed zolang het met moeder en kind goed gaat.