Wat gebeurt er bij de bevalling?

In de zwangerschap wordt je baarmoeder, die een spier is,  heel veel groter. De spiercellen van je baarmoeder rekken enorm uit. Van een orgaan achter je schaambotje van 100 gram groeit je baarmoeder naar tot aan je ribbenboog en weegt meer dan een kilo!

Zie je baarmoeder als en ballon en je baarmoedermond is het ventiel.

Weeën zijn regelmatige samentrekkingen van je baarmoeder.

Dat samentrekken heeft als gevolg dat het hoofdje drukt op je baarmoedermond en die wordt daardoor van 4 centimeter lang en zo hard als het puntje van je neus, steeds korter wordt en zachter.

Als je baarmoedermond plat is, ontstaat ook de ontsluiting.

Waarom de weeën beginnen, weten we niet. Het hormoon oxytocine zorgt voor de weeën, maar hoe de aanmaak van dat hormoon wordt aangestuurd, is onbekend.

Vrouwen die weeën krijgen voor 34 weken krijgen dan ook medicijnen om de longetjes sneller te laten rijpen en weeënremmers, maar dat zijn eigenlijk gewoon spierverslappers.

Iedere wee of samentrekking van de spiercellen in je baarmoeder, hebben effect op je baarmoedermond. Het is ook om die reden dat je je weeën vooral onderin je buik en rug voelt. Hoe meer je baarmoedermond zich opent, hoe harder het hoofdje drukt op je baarmoedermond en hoe pijnlijker het voelt.

Je lichaam helpt je de pijn beter te verdragen door het hormoon endorfine aan te maken, deze dempen een beetje de pijn en maken je wat suf en in jezelf gekeerd.

Je baarmoedermond opent zich steeds meer en uiteindelijk (als hij niet meer te voelen is), heb je volledige ontsluiting.

De weeën veranderen ook. De laatste centimeters komen ze iedere 2-3 minuten, maar dan verandert er iets; als de wee heel sterk is, krijg je het gevoel dat je moet poepen (reflectoire persdrang) omdat het hoofdje richting je anus drukt.

Die druk wordt steeds groter en langzaam komt je kindje meer naar buiten. Als je kindje tot zijn oren geboren is, volgt de rest van je kind vanzelf; de hoofdomtrek is bij een baby het grootste deel!

Als we de baby dan op je buik hebben gelegd, trekt je baarmoeder weer samen. Je baarmoeder is dan veel kleiner ineens en de moederkoek (die niet kan samentrekken) houdt dezelfde grootte. Door het samentrekken laat de placenta los en wordt geboren.

Bij alle fases van de bevalling zijn krachtige effectieve weeën essentieel. Ze zorgen ervoor dat je ontsluiting vordert en dat het persen vordert. Als er geen voortgang is in de ontsluiting word jij moe en je kind ook. Ook is het belangrijk dat de placenta vlot wordt geboren. De placenta laat een wond achter in je baarmoeder en als je baarmoeder niet goed samentrekt, kun je veel bloed verliezen.