Pijnstilling

De pijn bij de bevalling is waar vrouwen over het algemeen erg tegenop zien. ‘Hoe voelt het, een wee?’ is een veelgestelde vraag. Een vraag die iedereen met kinderen niet goed kan beantwoorden. We hebben geen geheugen voor pijn en als de bevalling voorbij is, maakt je kindje een heleboel goed. Natuurlijk zou je het nog een keer doen voor hem of haar!

Maar het doet pijn.

Nu ervaart iedereen pijn anders en in zijn algemeenheid zijn de weeën tot 5-6 centimeter goed te doen, daarna worden ze pittig.

Bevallen is voor een deel lichamelijk, maar ook voor een deel mentaal. Het helpt je niet bij de bevalling als je bij elke wee tegen jezelf zegt; ik kan dit niet. Het helpt wel als je je hoofd leeg maakt en een rustige plek zoekt waar je fijn ligt of zit. Een lange douche of een warm bad helpt tegen de pijn. Vraag je partner om je onderrug te masseren. na iedere wee komt er weer een pauze en sluit dan even je ogen.

Vrouwen zijn gebouwd om te baren hoor je weleens. Dat is misschien wel zo, maar jouw verzoek om pijnstilling nemen we heel serieus. Soms weet je al na een eerdere bevalling dat je pijnstilling zou willen, bespreek dat met ons! En als de ontsluiting niet opschiet, is pijnstilling een zegen. De pijnstilling zorgt dan dat je het langer vol kunt houden.

Bevallen is geen wedstrijd, lukt het zonder pijnstilling mooi, maar is de pijn ondraaglijk voor je, zijn er een aantal opties.

Het is goed om te weten dat bij iedere vorm van pijnstilling eerst een hartfilmpje van de baby gemaakt moet worden en dat pijnstilling alleen in het ziekenhuis gegeven kan worden.

Welke soorten pijnstilling zijn er?

  • epiduraal

    Vooral als de pijn als er nog maar weinig ontsluiting is, biedt een ruggeprik ofwel epiduraal goede pijnstilling. Nadat de huid van je onderrug is verdoofd, plaatst de anesthesioloog met behulp van een naald een slangetje aan onderin je rug in de epidurale ruimte.
    Als het naaldje is verwijderd blijft het slangetje zitten. Daardoor gaan verschillende pijnstillende medicijnen die zorgen dat je geen pijn meer voelt. Vanaf waar het slangetje zit tot aan je tenen voel je geen pijn meer. Je voelt ook iet dat je moet plassen dus vaak krijg je een verblijfscatheter.
    De epiduraal werkt na ongeveer 15-30 minuten.

    Het voordeel van een epiduraal is dat het de meest effectieve pijnstilling bij de bevalling is en je wordt er niet suf van.

    Nadelen zijn dat soms de epiduraal niet helemaal werkt, maar half. Dat komt omdat de epidurale ruime bij ieder mens net een beetje anders is. Bijna 1 op de 4 vrouwen krijgt koorts als ze een epiduraal hebben. Waarschijnlijk komt dat door het medicijn, maar jij en je kindje moeten dan wel langer in het ziekenhuis blijven ter observatie omdat je niet zeker weet of de baby geen infectie heeft. Soms moet er gestart worden met antibiotica bij moeder en kind. Ook komt hoofdpijn na de epiduraal regelmatig voor.

    Zeer zelden wordt met het naaldje schade veroorzaakt aan je rug.

  • remifentanil

    Remifentanil is een sterke pijnstiller, een soort morfine. Je krijgt het in het ziekenhuis van de gynaecoloog nadat het hartfilmpje (ctg) van de baby goed was. Het wordt toegediend met een infuus waaraan een pompje zit. Met dit pompje, dat alleen jij mag bedienen, geef je jezelf een veilige dosis die binnen een minuut werkt en 3-5 minuten aanhoudt. Iedere wee geef je jezelf dus een dosis en je kunt jezelf niet teveel geven.

    Remifentanil kan je bloeddruk doen dalen en je ademhaling dempen. Je bloeddruk en zuurstofgehalte in je bloed wordt daarom continu gemeten. Het eerste uur blijft er ook een verpleegkundige bij je op de kamer.

    Veel voorkomende bijwerkingen zijn duizeligheid en misselijkheid.

    Het medicijn gaat ook naar de baby. Jouw lichaam breekt remifentanil binnen 10 minuten af en dan is het weer uit je lichaam.

    Omdat de baby bij de geboorte niet sloom mag zijn, wordt bij het persen het infuus met remifentanil gestopt.

    Remifentanil is vooral geschikt als je niet meer dan 2 tot 4 uur een behandeling van pijn nodig hebt. Daarna gaat het minder goed werken.

    Het voordeel van remifentanil is dat het snel gegeven kan worden omdat de anesthesist niet nodig is.

    Nadeel is dat je niet kunt rondlopen, suf bent, de weeën afzakken en heel zelden dat je ademhaling even stopt.

  • pethidine

    Pethidine is ook een morfinetachtig middel dat wordt toegediend met een injectie in je bovenbeen. Het werkt na een half uur en na 4-5 uur is het uitgewerkt. Het middel komt ook bij je kindje

    Je wordt van dit middel erg ontspannen. Het nadeel zit erin dat omdat het een injectie in je spier is, je met medicijn niet snel kunt stoppen als de baby bijna wordt geboren. Omdat het ook naar de baby gaat is de baby dan ook suf als hij wordt geboren en dat is niet handig.

    Pethidine wordt dan ook alleen toegepast als een vrouw heel lang voorweeën heeft maar nog niet echt aan het bevallen is.