Bel ons bij spoed of de bevalling op 06-53169871 

Voorweeën

In de laatste weken van de zwangerschap, kan je steeds vaker last krijgen van voorweeën. Dit noemen we ook wel Braxton-Hicks contracties of oefen/voorweeën. Voorweeën onderscheiden zich van de “echte” ontsluitingsweeën doordat ze vaak kort duren, onregelmatig zijn, niet toenemen in duur, intensiteit en frequentie en vaak weer afzakken. Daarnaast zijn ze oncomfortabel en kan het een vervelend gevoel zijn, maar meestal niet pijnlijk. Het wil niet zeggen dat je snel gaat bevallen. Het wisselt per vrouw en per zwangerschap hoeveel voorweeën je ervaart. Als de uitgerekende datum dichterbij komt, kunnen ze wel vaker voorkomen en gevoeliger zijn. Soms zorgen voorweeen wel al voor veranderingen aan de baarmoedermond. Zo kan deze al wat verweken (zachter worden) en verstrijken (korter worden). Het kan ook zijn dat je hierdoor al een klein beetje ontsluiting krijgt.

Slijmprop

Onder invloed van hormonen wordt afscheiding richting het einde van de zwangerschap wat dikker. Dit vormt de slijmprop wanneer dit ophoopt in de baarmoedermond en deze afsluit. De slijmprop kan in een geheel loslaten, al dan niet vermengd met een klein beetje bloed of het kan zijn dat je telkens een beetje slijm verliest. Meestal is dit een teken dat de baarmoedermond al wat weker en korter aan het worden is. Het wil niet zeggen dat de bevalling nu begint.
Sommige vrouwen verliezen deze slijmprop een aantal weken voor de bevalling.

Weeën

In 90 % van de gevallen begint een bevalling met weeën . Een wee is een baarmoedercontractie oftewel een samentrekking van de spierlaag van de baarmoeder.
Weeën zijn als golven, er is een opbouw, een piek en een afname. Tussen de weeën door rust de baarmoeder. Deze pauzes zorgen ervoor dat je kan herstellen van de wee. Weeën beginnen doorgaans kort, onregelmatig, maar nemen toe in kracht, duur en frequentie. Jouw lichaam maakt ondertussen ook lichaamseigen pijnstillers aan. Hoe makkelijker je kan ontspannen, bijvoorbeeld door een warme douche, afleiding en rust, hoe beter je de weeën kunt opvangen.
Deze ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zachter wordt (verweken), korter wordt (verstrijken) en open gaat (ontsluiten).
De eerste paar centimeters ontsluiting duren gemiddeld het langst. Dit omdat de baarmoedermond eerst zachter en korter moet worden. Deze eerste uren weeën zijn dus niet voor niets, De gemiddelde ontsluitingsduur (van geen naar volledige ontsluiting) is voor een eerste kind ongeveer 12 uur. Bij een tweede of opvolgende bevalling gaat dit doorgaans veel sneller.
Het is lastig te voorspellen hoe snel de ontsluiting vordert. Het kan ook zijn dat de ontsluiting een aantal uur gelijk blijft. Gemiddeld genomen gaat dit met 1 cm per 2 uur. Als je volledige ontsluiting hebt en het hoofdje van je kindje diep is ingedaald begint de volgende fase van de bevalling: het persen. Dit duur gemiddeld 1,5 uur.


Het is je eerste bevalling:

Je hebt twee uur lang weeën om de 4-5 minuten. Een wee duurt gemiddeld 45-60 seconden. Zowel de frequentie als de lengte van welke wee is belangrijk. Heb je elke 5 minuten een kramp van 10 seconde, dan zijn dit nog niet de weeën die krachtig genoeg zijn om voor ontsluiting te zorgen. 

Je bent al eens eerder bevallen:

Je hebt een uur lang regelmatige weeën om de 5 minuten.

Gebroken vliezen 

In 10 % van de gevallen begint de bevalling met gebroken vliezen. Soms breken wij de vliezen tijdens de bevalling. Als je vliezen breken is het belangrijk dat je kijkt naar de kleur van het vruchtwater. Helder vruchtwater is vaak een beetje roze van kleur met witte vlokjes of zo helder als kraanwater. Het opvallende van gebroken vliezen is dat je continu en onophoudend last van vochtverlies hebt. Dit kan een hele golf zijn of continu kleine beetjes. Nu is het wachten op regelmatige weeën, dat kan soms even op zich laten wachten. Meestal komen de weeën in de eerste 24 uur op gang. Krijg je binnen deze 24 uur geen regelmatige en krachtige weeën? Dan dragen we je over aan het ziekenhuis. De kans op infectie neemt na 24 uur wat toe, waardoor de bevalling medisch wordt. Het is belangrijk de kleur van het vruchtwater goed in de gaten te houden. Groen, geel, bruin of zwart wijst op meconium. (De baby heeft in het vruchtwater gepoept). Heeft de verloskundige je verteld dat het hoofdje nog niet is ingedaald? Bel dan direct bij gebroken vliezen. Vanwege de kans op infecties bij gebroken vliezen zonder weeën mag je niet in bad, geen tampons gebruiken en moet je om de 4 uur je temperatuur meten (rectaal). Bij een temperatuur van 37.8 graden of hoger moet je contact met ons opnemen.


Wanneer je ons moet bellen???


Belinstructies voor 37 weken

  • Toename van slijmverlies in combinatie met harde buiken (meer afscheiding is normaal)
  • Bloedverlies
  • Vochtverlies/gebroken vliezen
  • Weeën/buikpijn
  • Minder bewegingen van de baby dan je gewend bent (vanaf 26 weken) In rust op je linkerzij, met je handen op je buik, voel je de bewegingen van jouw kindje het best. Ongeveer 10 bewegingen in 2 uur rust of meer dan 4 bewegingen in het eerste uur wordt als normaal beschouwd.
  • Bij ongerustheid over bewegingen niet wachten tot de volgende dag. Neem contact met ons op!
Belinstructies na 37 weken

  • Helderrood bloedverlies (een klein beetje roze of bruin is normaal en komt door het zachter worden van de baarmoedermond)
  • Bel bij weeën a 4-5 minuten gedurende 2 uur als het jouw eerste bevalling is
  • Bel bij een uur lang weeën a 4-5 minuten als je al eerder bevallen bent.
  • Gebroken vliezen gedurende de dag.
  • Gebroken vliezen waarbij het vruchtwater niet helder van kleur is.
  • Bij helder vruchtwater in de nacht, bel je ons in de ochtend.
  • Continue buikpijn waarbij de buik hard is.
  • Minder bewegingen dan je normaal gewend bent.
  • Bij ongerustheid over bewegingen niet wachten tot de volgende dag!
  • Bij een niet ingedaald hoofdje en vruchtwaterverlies



    Paniek, onrust of twijfel?

    Bel ons direct