De pijn bij de bevalling is waar vrouwen over het algemeen erg tegenop zien. ‘Hoe voelt het, een wee?’ is een veelgestelde vraag. Een vraag die iedereen met kinderen niet goed kan beantwoorden. We hebben geen geheugen voor pijn en als de bevalling voorbij is, maakt je kindje een heleboel goed. Natuurlijk zou je het nog een keer doen voor hem of haar!
Tips om de pijn beter te verdragen
Bevallen doet pijn. Nu ervaart iedereen pijn anders en in zijn algemeenheid zijn de weeën tot 5-6 centimeter goed te doen, daarna worden ze pittig. Bevallen is voor een deel lichamelijk, maar ook voor een deel mentaal. Het helpt je niet bij de bevalling als je bij elke wee tegen jezelf zegt; ik kan dit niet. Het helpt wel als je je hoofd leeg maakt en een rustige plek zoekt waar je fijn ligt of zit. Een lange douche of een warm bad helpt tegen de pijn. Vraag je partner om je onderrug te masseren. na iedere wee komt er weer een pauze, sluit dan even je ogen.
Pijnstilling: wanneer is het nodig?
Vrouwen zijn gebouwd om te baren hoor je weleens. Dat is misschien wel zo, maar jouw verzoek om pijnstilling nemen we heel serieus. Soms weet je al na een eerdere bevalling dat je pijnstilling zou willen, bespreek dat met ons! En als de ontsluiting niet opschiet, is pijnstilling een zegen. De pijnstilling zorgt dan dat je het langer vol kunt houden.
Bevallen is geen wedstrijd
Lukt het zonder pijnstilling mooi, maar is de pijn ondraaglijk voor je, zijn er een aantal opties. Het is goed om te weten dat bij iedere vorm van pijnstilling (met uitzondering van lachgas) eerst een hartfilmpje van de baby gemaakt moet worden en dat pijnstilling alleen in het ziekenhuis gegeven kan worden.