De verschillende fases van een bevalling

In de zwangerschap wordt de baarmoeder, die een spier is, heel veel groter. Van een orgaan achter je schaambotje van 100 gram groeit je baarmoeder naar tot aan je ribbenboog en weegt meer dan een kilo! Zie je baarmoeder als en ballon en je baarmoedermond is het ventiel. Weeën zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. Dat samentrekken heeft als gevolg dat het hoofdje drukt op je baarmoedermond en dat deze gaat verstrijken. Verstrijken is dus het korter worden van de baarmoedermond. De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap gesloten, 4 centimeter lang en stevig zoals het puntje van je neus. Als je baarmoedermond plat is, ontstaat dus de ontsluiting.

Hoe je lichaam helpt met pijnverlichting tijdens de bevalling 

Waarom de weeën beginnen, weten we niet. Het hormoon oxytocine zorgt voor de weeën, maar hoe de aanmaak van dat hormoon wordt aangestuurd, is onbekend. Je lichaam helpt je de pijn beter te verdragen door de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers zoals het hormoon endorfine. Deze dempen een beetje de pijn en maken je wat suf en in jezelf gekeerd. Je baarmoedermond opent zich steeds meer en uiteindelijk (als hij niet meer te voelen is), heb je volledige ontsluiting. De weeën veranderen ook en nemen in hevigheid toe naar mate de ontsluiting vordert.

Latente fase


In de latente fase (van 0-3 cm), ook wel voorbereidende fase, heb je regelmatige, matig pijnlijke weeën. De weeën komen om de 5 minuten en houden een minuut aan.In deze fase kan je de weeën nog goed opvangen en actief bezig zijn met andere dingen. De baarmoedermond gaat verstrijken (platter worden) en wordt ook zachter. Pas als de baarmoedermond helemaal plat en week is, kan de ontsluiting op gang komen. De duur van deze fase wisselt per bevalling en duurt wat langer als het je eerste kindje is.

Actieve fase


Vanaf 3-4 cm beland je in de actieve fase. De weeën zijn nu krachtiger en ook pijnlijker. Ze komen om de 3-5 minuten en houden meer dan 1 minuut aan. Je zult je nu moeten concentreren op het opvangen van de weeën. In deze fase vordert de ontsluiting bij je eerste kindje gemiddeld met 1 cm per 1-2 uur. Als het niet je eerste kindje is zal deze fase sneller verlopen. Vanaf ongeveer 7-8 cm beland je in de zogenoemde wanhoopsfase; deze fase is het zwaarst en de weeën zijn nu het meest pijnlijk. Als je volledige ontsluiting hebt is de baarmoedermond voldoende open om het kindje door te laten.


Persweeën: je lichaam doet het werk

Vaak voel je op het hoogtepunt van een wee dat je mee moet duwen (reflectoire persdrang). Dit gevoel wordt steeds sterker en op een gegeven moment kun je dit gevoel echt niet meer tegenhouden. Persweeën duwen je kindje een beetje naar beneden, maar jouw kracht is hierbij ook nog hard nodig. Tijdens een wee duw je met al je kracht richting je anus om zo je kindje naar buiten te duwen. Bij een eerste kindje pers je gemiddeld 1 tot 1,5 uur, bij volgende kindjes is dit vaak korter. Als je kindje geboren is is de pijn van de heftige weeën meteen verdwenen.

Meer lezen over de bevalling




Ben je zwanger?

Meld je aan en plan meteen je 8-weken-echo.
Je bent van harte welkom!

Aanmelden