Wie ons al kent, weet dat wij staan voor nuchtere verloskunde. Wat betekent dat? Tegenwoordig zijn er veel verschillende podcasts, boeken en talloze meningen van en door influencers en experts over bevallen. Het is mooi dat er voor iedereen wat te vinden is. Wel brengen al deze verschillende visies soms wat onzekerheid met zich mee. Doe ik het wel goed? Faal ik als ik voor pijnstilling kies? Zou ik moeten kiezen voor een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling als ik dit eigenlijk niet wil?
''Wij zien dat naast trotse en tevreden, kersverse moeders er ook moeders zijn die zich na de bevalling verdrietig voelen en het gevoel hebben, dat zij hebben gefaald.''
Een bevalling is vaak niet te plannen. Het is een samenspel tussen jouw lijf en de conditie, ligging en het geboortegewicht van jouw kindje, waarbij ook andere factoren een rol spelen. Zo kan de bevalling langer duren dan gemiddeld waardoor uitputting een rol kan gaan spelen. Onze visie op bevallen is nuchter en open. Wij zijn er voor jou en jullie. Dat betekent dat wij ondersteunen waar het nodig is en waar het kan. Wij vinden keuzevrijheid en communicatie tijdens en rondom een bevalling vooral belangrijk.
Op zoek naar een verloskundigenpraktijk in de buurt van Amsterdam of Badhoevedorp? |
We denken graag mee in jullie wensen en spreken rond 34/35 weken uitgebreid over de bevalling. We bespreken dan hoe een bevalling in grote lijnen verloopt en hebben het met jullie, over de verschillende scenario’s. Als een bevalling vlot verloopt en je het gevoel hebt steeds dichterbij de ontmoeting met jullie kindje te komen, is pijn vaak goed te verdragen. Als een bevalling langer duurt dan verwacht en je vermoeid raakt, is het natuurlijk geweldig dat er pijnstilling bestaat! Soms zorgt pijnstilling er juist voor dat de bevalling goed vordert en je er met een goed gevoel op terug kan kijken. Gaat een bevalling vlot en krijg je pauzes tussen de weeën door? Voel je je gesteund en veilig, dan is pijnstilling vaak helemaal niet nodig! Er is geen goed of fout.
Het is lastig om vooraf te bedenken of je al dan niet pijnstilling nodig zal hebben. Elke bevalling is anders en de pijn van de weeën kan zelfs bij verschillende bevallingen door dezelfde vrouw totaal anders worden ervaren. Wij staan voor keuzevrijheid, veilige en nuchtere zorg en vinden het belangrijk dat jij eerlijke informatie krijgt waardoor je de bevalling met open houding en met vertrouwen tegemoet kan gaan.
In Nederland begeleiden eerste en tweedelijnsverloskundigen (klinisch verloskundigen) de meeste geboortes. Wij begeleiden de bevalling bij laag en midden-risico, soms in het ziekenhuis, soms thuis. Wij bewaken hierbij een normaal verloop. Indien er complicaties bij komen kijken, verplaatsen wij soms samen naar het ziekenhuis of nemen onze collega’s het in het ziekenhuis de bevalling van ons over. Wij doen dan een stapje terug. We bespreken tijdens de zwangerschap dit soort scenario’s en hoe ook een medische bevalling een goede ervaring kan worden.
Hoe de bevalling ook uitpakt, of je kiest voor thuis of poliklinisch, borstvoeding of flesvoeding, een zwangerschap en bevalling is een topprestatie die fysiek, emotioneel veel van een vrouw vraagt. Elke vrouw heeft kans op een keizersnede en ook dan is het een geweldige prestatie die veel mentale en fysieke veerkracht van vrouwen vraagt. Wees trots op deze prestatie!