Bloedonderzoek tijdens de zwangerschap

Naast het bloedonderzoek in het begin van de zwangerschap (psie) waarbij we jouw bloed onderzoeken, kan het zijn dat er een indicatie is voor andere aanvullende bloedonderzoeken. Het kan zijn dat er schildklierziekten voorkomen in jouw familie of dat je eerder sprake is geweest van een vitaminedeficientie. Ook kan een verhoogde kans op suikerziekte/zwangerschapsdiabetes (Diabetes/ Diabetes Gravidarum) reden zijn voor bloedonderzoek rond 26-28 weken in de zwangerschap. 

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of onvoldoende. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Onder invloed van hormonen, wordt het lichaams tevens ongevoeliger voor insuline.


OGTT: de orale glucosetoleratietest voor zwangerschapsdiabetes

Bij zwangerschapsdiabetes kunnen er risico's ontstaan door de te hoge suikerwaarden in het bloed. In de zwangerschap kunnen wij zwangerschapsdiabetes ontdekken door de OGTT. De orale glucosetoleratietest (OGTT) bepaalt de glucose (suiker) waarde in het bloed. Deze wordt verschillende keren in het bloed gemeten. Voor de OGTT moet u nuchter zijn. Daarom mag u op de avond vóór de test vanaf 24.00 uur niets meer eten. Ook 's ochtends na het opstaan mag u niets eten of drinken. Een beetje water drinken mag wel!

Gestoorde GTT: glucosetolerantie test

Als de suikertest verhoogde bloedglucose waarden heeft aangetoond, is het belangrijk deze met voeding zo goed mogelijk te controleren. Wij begeleiden jou hierbij en geven een pakket mee met alle benodigheden om zelf te prikken. Door middel van voedingsadviezen en extra controles en echo's houden we jou en de baby goed in de gaten. Vaak is het met voedingsadviezen goed te controleren.

Meer informatie over zwangerschapsdiabetes