Echopraktijk Nieuw-west en Badhoevedorp

In de verloskundigenpraktijk is tevens de echopraktijk van Marie-José van der Zon gevestigd; Echocentrum Nieuw-West en Badhoevedorp.

In de zwangerschap kunnen verschillende echo’s worden verricht.

Vitaliteitsecho bij 7-8 weken

Een vroege echo rond 7-8 weken zwangerschap, kijkt de echoscopist of het bevruchte eitje zich op de juiste plek in de baarmoeder heeft ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk) en of het hartje klopt. Daarna kijken we of er sprake is van een meerling. De vroege echo is het best te zien bij een inwendige vaginale echo. Daarom adviseren we je om voorgaand aan dit onderzoek te plassen.

Echo bij bloedverlies

In het eerste trimester van de zwangerschap treedt soms bloedverlies op. Dit betekent niet altijd dat het een miskraam is: in 50% is er niets aan de hand. We kijken dan met een inwendige echo.

Bij een miskraam is er geen hartslag meer bij het vruchtje.

Termijnecho bij 10-12 weken

Tijdens de echo zal de verloskundige of echoscopist de baby opmeten. Deze meting is de CRL meting wat afkorting is van de Crown-Rump Length, oftewel kruin-stuit lengte. Met deze meting kan precies bepaald worden hoeveel weken (en dagen) je zwanger bent. Dit komt omdat alle baby’s de eerste 15 weken nagenoeg even hard groeien. Daarna zullen er meer individuele groeiverschillen optreden. Als de uiteindelijke uitgerekende datum na het meten van de CRL meting dus verschilt met de datum die berekend is uit de eerste dag van je menstruatie, zal altijd de echodatum aangehouden worden en de uitgerekende datum aangepast worden.

Screenend echo onderzoek rond 13 weken (het ETSEO)

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) te laten uitvoeren. Deze echo wordt ook wel de 13 weken echo genoemd en kan vanaf 12+3 tot en met  14+3 weken zwangerschap worden verricht.

De 13 weken echo is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist kijkt bij een 13 weken echo bijvoorbeeld naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen en de wervelkolom. Ook kijkt de echoscopist naar de placenta en of het vruchtwater normaal is.

De baby is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat de baby tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt. Het doel van de 13 weken echo is om deze ernstige afwijkingen vroegtijdig op te sporen. De echoscopist kan niet alles zien. Als zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie dat de baby gezond is.

Echoscopist Marie-José

Echoscopist Marie-José van der Zon

Voorbeelden van mogelijke lichamelijke afwijkingen:

  • Open schedel
  • Open rug
  • Ernstige afwijkingen aan de hersenen
  • Breuk of groot gat in de buikwand
  • Ernstige misvormingen aan het gezicht
  • Hartafwijkingen
  • Afwijkingen aan armen of benen

Je kan alleen kiezen voor de 13 weken echo als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Het doel van de IMITAS  studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 weken echo opwegen tegen de nadelen ervan. Klik  hier om meer te lezen over de IMITAS studie.

Het onderzoek wordt vergoed. Tijdens de eerste controle zal de verloskundige je meer over dit echo-onderzoek vertellen en als dit gewenst is, meer informatie over geven. Je wordt gecounseld of je mee wilt doen aan het onderzoek
Kijk voor informatie ook op de website van het  RIVM, bekijk de video en lees de folder

Er wordt tijdens de 13-weken echo niet naar het geslacht gekeken.

Screenend echo onderzoek rond bij 19 weken (het TTSEO)

Het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

pastedGraphic.png

Een echo-onderzoek dat in de zwangerschap zal worden aangeboden maar niet een verplicht onderzoek is, is het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO). Dit onderzoek wordt ook wel de 20 weken echo genoemd en kan vanaf 18 tot 22 weken verricht worden. Idealiter wordt deze echo rond 19 weken zwangerschap gepland. Dit onderzoek is bedoeld om lichamelijke afwijkingen op te sporen bij de baby zoals een open ruggetje of schedel.

Daarnaast zal de echoscopist tijdens deze echo alle zichtbare structuren en organen van de baby bekijken. Ook wordt de groei van de baby gemeten en zal er worden gekeken naar het vruchtwater en de placenta. Het onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens de eerste controle zal de verloskundige je meer over dit echo-onderzoek vertellen en ook zal dit onderwerp tijdens de tweede controle besproken worden. Voor meer informatie, uitleg en video kun je ook op de website van het RIVM kijken en de folder lezen.

Echo biometrie/ligging bij 34 weken

Tijdens een groei echo meten we de grootte van het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte, deze combinatie geeft een geschat gewicht.We controleren ook de hoeveelheid vruchtwater en kijken naar de ligging van de baby.

Placenta lokalisatie

Als bij de 20 weken echo gezien is dat de placenta laagliggend is dan kijken we bij 32 weken naar de placenta. Soms moeten we vaginaal kijken om de placenta goed te beoordelen.

Pretecho

Op eigen kosten kunnen er ook pretecho’s (3/4D) en geslachtsecho’s gemaakt worden.

Vanaf 14 weken is een geslachtsecho mogelijk.

Hiervoor wordt € 40,- gerekend.

Uiteraard worden er meer echo’s gemaakt als er een indicatie is, bijvoorbeeld als we de baby te groot of te klein vinden.