Jouw zwangerschap in weken
Je bent zwanger!
Je test is positief!
Je kunt je direct bij ons aanmelden.
Als je nog niet gestart was is nu het moment om te beginnen met foliumzuur en vitamine D.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten met het eten tijdens de zwangerschap.
Geen rauw vlees, geen rauwe melkproducten, groenten goed wassen en zuinig met orgaanvlees.
Meer informatie over voeding vind je hier
In je lichaam is er al veel aan het veranderen en over een kleine week gaat het hartje beginnen met kloppen.
Overweeg of je andere moeders wilt helpen met zwanger worden door het sparen van je urine via moeders voor moeders.
Eerste echo!
Je eerste echo staat gepland!
Na weken afwachten nu het spannende moment om te zien op de echo of je écht zwanger bent en of het hartje klopt… Het is goed om te weten dat deze echo altijd inwendig is (via je vagina) omdat er via je buik nog niets te zien is. Je baarmoeder zit nog te diep in je bekken.
En dan zie je hopelijk in je baarmoeder een heel klein vruchtje waarin een hartje klopt. Armen en benen zie je nog niet, zó pril is het.
En soms is het helaas niet goed. Zien we geen hartje kloppen en lijkt het erop dat het een miskraam is.
Weet dat jijzelf helemaal geen invloed hebt op het wel of niet doorgaan van een zwangerschap.
Eerste controle bij de verloskundige
De eerste afspraak (het intakegesprek) is belangrijk.
Tijdens deze 45 minuten durende afspraak worden veel onderwerpen besproken over je zwangerschap.
Hoe is je gezondheid?
Werk je en zo ja; wat voor werk doe je?
Komen er ziekten of aangeboren afwijkingen voor in de familie?
Hoe is een eventuele eerdere zwangerschap en bevalling verlopen?
Zo kunnen wij samen met jou en je partner een plan maken dat het beste bij jullie past zodat we samen met elkaar je zwangerschap zo ontspannen mogelijk kunnen laten verlopen.
Ook zullen we zelf bloed bij je afnemen om je glucose, Hb, hepatitis, lues, HIV, bloedgroep, rhesus c enD en bloedgroepantistoffen te bepalen.
Verder zullen we je vragen of je meer wilt weten over prenatale screening (NIPT onderzoek op down-, edwards- en patausyndroom en SEO (screenend echo onderzoek) bij 19 weken).
Waarschijnlijk start in september 2021 de implementatie van een SEO bij 13 weken.
Als het wenselijk is, maken we daarvoor een nieuwe afspraak.
Uiteraard uisteren we naar het hartje met de doptone.
Iedere controle meten we je bloeddruk en voelen we aan je buik (uitwendig onderzoek) om te bepalen of de baby goed groeit.
Ook is er uiteraard ruimte voor vragen en leggen we jullie uit wat je kunt verwachten van ons.
Na 9 weken is overigens de kans op een miskraam zo goed als verdwenen!
Verder lezen?
bloedonderzoek zwangeren
nipt test
seo
RIVM prenatale screening zwangeren en kind
vanaf waarschijnlijk september 2021 13 weken SEO
De termijnecho.
Op deze echo wordt de CRL (de crown rump length; de afstand tussen kruin en billen) gemeten. Op deze echo zie je echt al een klein mensje, hoe mooi!
Deze echo is eigenlijk altijd via je buik en aan de hand daarvan berekenen we je uitgerekende datum. Dat betekent niet dat de baby op de dag wordt geboren.
Lang werd de eerste dag van je laatste menstruatie gebruikt om de uitgerekende datum te berekenen. Nu weten we dat de eerste 14-16 weken alle baby net zo snel groeien, daarna pas treden de verschillen in lengte en gewicht optreden.
Op de uitgerekende datum ben je 40 weken zwanger, het is normaal om te bevallen tussen 37 en 42 weken.
Voor 37 weken is de baby nog prematuur en na 42 weken ben je overtijd en wordt de bevalling ingeleid.
De meeste vrouwen bevallen overigens tussen de 40 en 41 weken! Slechts 4% is bij 41 weken nog niet bevallen.
Als je hebt gekozen voor het NIPT onderzoek, kun je deze laten doen vanaf 11 weken.
Regel kraamzorg op tijd
Alle bloeduitslagen zijn binnen en meestal ga je je wat beter voelen rond deze tijd, ook spannend; hoe weet je dan nog wel of het goed gaat? Tijdens deze controle meten we je bloeddruk weer en voelen aan je buik voordat we naar het hartje luisteren.
Weet dat je ons altijd kunt bellen met zorgen en dat we dan even naar het hartje kunnen luisteren.
Als je de baby gaat voelen bewegen rond 20 weken, krijg je steeds meer vertrouwen!
Regel alvast de kraamzorg; zij gaan jullie helpen opstarten in de eerste 8 dagen en helpen ons bij een thuisbevalling.
Vergeet je niet je werk op de hoogte te brengen van je zwangerschap?
Een zwangerschapsverklaring vraag je gemakkelijk per mail op aan ons.
lees verder rijksoverheid zwangerschap en werk
Kleine kriebels.
Al 18 weken, weer een controle!
Jullie hebben gezien op de termijnecho dat de baby bewoog, maar met een beetje geluk ga jij het zelf ook voelen vanaf 18-20 weken. Heel zachtjes als een vlindertje fladdert die kleine in je baarmoeder. Je partner moet nog even wachten tot 24 weken helaas…
Naast je bloeddruk meten de groei van je baarmoeder meten we bij 18-20 weken opnieuw je hemoglobine om te kijken of je geen bloedarmoede hebt.
De 20 weken echo; het SEO
Een spannende afspraak rond 19-20 weken is het screenend echo onderzoek (SEO). In 45 minuten wordt de baby van top tot teen gescreend op structurele afwijkingen. Is het ruggetje gesloten? Zien we een maag, blaas, nieren? Zijn de juiste structuren zichtbaar in de hersenen en het hartje? Enzovoort enzovoort, uiteraard ook het geslacht is zichtbaar.
Hoe je ook je best doet, niet alle afwijkingen zijn zichtbaar op een SEO, het is dus geen garantie op een gezond kind.
Over de helft!
Tijdens deze controle net als de andere controles meten we je bloeddruk, luisteren we naar het hartje en voelen aan je buik.
Je gaat nu vaak al wel een beetje voelen dat de zwangerschap je lichamelijk afremt. Dit is normaal. Pas je tempo een beetje aan, wees lief voor jezelf; er groeit nieuw leven in je buik!
Vanaf 22 weken kun de de 22 weken prik halen bij het consultatiebureau. Jij krijgt dan een booster van je kinkhoest vaccinatie, zodat je kind meteen na de bevalling beschermd is tegen kinkhoest. Doe je het niet, duurt het bijna een jaar met de reguliere vaccinaties voordat je kind volledig beschermd is.
Opnieuw bloed afnemen
Weer meten we je bloeddruk, doen uitwendig onderzoek en luisteren naar de baby.
Vaak voel je de baby nu al wel iedere dag bewegen. Vanaf 28 weken moet je de baby echt iedere dag voelen bewegen, want een bewegende baby betekent een baby met energie. Is het bewegen ineens een heel stuk minder, bel ons dan altijd op, heel soms heeft dit te maken met het functioneren van de placenta.
Sommigen van jullie horen deze afspraak dat we nog een keer bloed gaan afnemen.
Bij een verhoogde kans op suikerziekte, bespreken we op wat voor manier we dit gaan controleren.
Te hoge suikerwaarden in je bloed maakt dat de baby veel groter wordt en de bevalling moeilijker.
Ook is de baby dan gewend aan hoge suikers en dat is moeilijk voor de baby als hij net geboren is en hij zelf zijn suikers moet reguleren.
Ook als je rhesus c of D negatief bent is een bloedafname noodzakelijk om te zien of er geen antistoffen worden gemaakt en wat de rhesus factor van de baby is.
Je buik wordt nu al flink groter, je rechte buikspieren helpen niet meer je buik plat te houden.
Zwangerschapskleding wordt nodig!
Lees meer
Bijna 30 weken
Tijdens deze controle opnieuw je bloeddruk, het uitwendig onderzoek en het luisteren naar de hartslag van jullie kindje. Het bewegen van je kind is soms ook goed te zien aan je buik! Ook meten we weer het hemoglobine gehalte, is het goed heb je geen bloedarmoede en zullen we je niet meer daarvoor in je vinger prikken. Je baarmoeder is nu bijna halverwege tussen je navel en je ribbenboog. Maak thuis een foto van je buik!
Alles wordt lastiger…
Nu je 32 weken bent, ga je goed merken dat eigenlijk alles wat je doet langzamer gaat. Opstaan, lopen, werken; het gaat allemaal wel maar op een iets langzamer tempo. Je moet weer vaker plassen, vooral ‘s nachts is dat irritant.
Overigens is een kussen tussen je knieën fijn als je op je zij slaapt!
Als je een kraampakket hebt aangevraagd bij je verzekeraar, zal dat ongeveer nu arriveren.
Tijd voor dutjes!
Bij 34 weken voelen de meeste zwangeren zo rond 15.00 dat hun energie op is. Als het kan, doe dan vooral even een klein dutje, je frist er helemaal van op en je gaat er ‘s nachts niet slechter van slapen. Als je nog werkte buitenshuis, gaat je verlof bijna in of is net ingegaan. Deze week heb je vaak een echo en een controle. We laten standaard een echo maken om te zien of de baby net zo goed groeit als we met uitwendig onderzoek verwachtten. Ook willen we graag zeker weten dat de baby met zijn hoofdje nar beneden ligt.
We bespreken samen jullie bevallingsvoorkeuren en wanneer jullie ons kunnen bellen als de bevalling zich aandient. Het is mooi om te weten dat de baby nu nog prematuur is, maar áls hij wordt geboren zijn de longetjes rijp. Mocht een bevalling bij 34 weken beginnen, zal het niet meer afgeremd worden in het ziekenhuis.
Nesteldrang
Deze week controle van je buik, het hartje en je bloeddruk. Vanaf nu zullen de controles bij ons wekelijks zijn. Vaak merk je ineens stress of alles wel klaar is, het kamertje moet echt nu af, de kleertjes gewassen, maar ook de gordijnen, de vloeren… alles moet schoon en klaar. Dit noemen we nesteldrang
Weer een controle
Je uitgerekende datum is bij 40 weken, maar iedereen weet dat de baby ‘klaar’ is vanaf 37 weken. Het is dan ook normaal om te bevallen vanaf 37 weken, maar veruit de meeste baby’s worden geboren in de week ná je uitgerekende datum. Dat weerhoudt niemand ervan om vurig te hopen dat de bevalling toch eerder begint.
Voorweeën
Je kunt (zeker als het niet je eerste kindje is) flink last hebben van voorweeën. Niet omdat ze pijn doen, maar omdat ze je onrustig maken. Je baarmoeder trekt samen, net als bij echte weeën, maar niet zo lang en zo vaak als bij echte weeën. Het maakt je onrustig omdat je denkt dat het misschien dan toch vandaag zl gaan beginnen, des te groter is de tegenvaller weer als de contracties afzakken en stoppen…
Weet dat het normaal is en je baarmoeder is aan het oefenen.
Birth-day of toch niet?
Ongeveer 3% van alle dames bevalt precies op hun uitgerekende datum. Toch is het een gekke dag. De datum waar jullie naartoe leefden is er. Dit was het eindpunt en nu je niet bevallen bent komen er ineens bijna twee weken bij! Familie en vrienden; iedereen leeft mee en als je niet snel genoeg reageert op een WhatsApp is iedereen in rep en roer. De goedbedoelde belangstelling maakt je soms wat moedeloos. Als je voor de derde keer op een dag moet vertellen dat de baby er nog niet is, is dat niet leuk.
Wees gerust, 96% van alle vrouwen is bevallen bij 41 weken. We bespreken alvast wat het plan is na 41 weken.
Inleiden of nog afwachten?
Een week na de uitgerekende datum doen we tijdens de controle vaak en indien gewenst een inwendig onderzoek om te voelen of je baarmoedermond al wat zachter is geworden en al een beetje open is. Als dat zo is, kunnen we je baarmoedermond masseren (strippen) om de bevalling een handje te helpen met beginnen.
Vanaf 41 weken kun je er samen met ons voor kiezen om ingeleid te worden, bij 42 weken word je eigenlijk altijd ingeleid. Het inwendig onderzoek helpt ons ook om je uit te leggen wat jullie kunnen verwachten bij een inleiding van de bevalling.
Bij een verzoek om inleiding, verwijzen we jullie naar de gynaecoloog.
Is je baarmoedermond nog lang en hard, krijg je eerst hormoon tabletten om je baarmoedermond zacht of rijper te maken, heb je een klein beetje ontsluiting krijg je een ballonnetje geplaatst in je baarmoedermond en als deze eruit valt, heb je ongeveer genoeg ontsluiting om de vliezen te breken. Nadat de vliezen zijn gebroken, wordt er vaak eerst een aantal uur gewacht hoe je lichaam daarop reageert, voordat een weeënopwekkend middel (oxytocine) wordt toegediend met een infuus.
Overdracht naar het ziekenhuis
Ben je bij 42 weken nog niet bevallen en heeft het strippen van de baarmoedermond niet geholpen, dragen we je bij 42 weken over naar het ziekenhuis.
Langer wachten dan 42 weken is mogelijk, maar wel met iedere dag een hartfilmpje om de conditie van de baby extra goed te bewaken. Het komt ook nauwelijks voor dat vrouwen daarom vragen.
Het risico van ‘overtijd’ of serotien raken, is dat de placenta steeds minder goed gaat werken en de baby minder voedingsstoffen krijgt.
Slechts 2% van alle zwangeren wordt 42 weken.